fredag 22 maj 2009

Smickrad eller förbannad....?

Blev paff när jag slösurfade runt och hittade en av mina egna bilder i en utländsk blogg. Utan angiven källa. Bloggen är fin och innerhåller massor av vackra bilder. Detta är absolut inget som är gjort med ont uppsåt utan bloggerskan berömmer. Först blir jag överraskad, sen irriterad, efter det rädd och får en snabb insikt i hur tillgängligt allt är på internet. Slutligen funderar jag på om jag inte bara skall ta detta som en komplimang?
Hur känner ni inför att ha era bilder på nätet?
Tillägg: Många upprörda känslor, spännande att läsa vad andra tycker. Tjejen i nämnda bloggen var nybörjare - inte alltid lätt att veta alla regler i sajberspejs.
Jag har från början valt att inte lägga ut för personliga bilder och tänker noga igenom vad som visas i bloggen. Bra med en påminnelse!

34 kommentarer:

In my house sa...

Näääääää... Det där tycker inte ja va ok... Inte när det på din bild är "personliga" bilder.... Och man får väl heller inte ta bilder,,, eller använda andras???

Men visst,,,, allt man gör på internet,,, finns kvar längre kanske än vad vi själva gör.... Grrrr,,, huuuu!!! =)

Kram josse

Stjärnor & Champagne sa...

Jag personligen tycker att man skall fråga om lov. Gjorde det med ett danskt hotell och jag ville använda en av hennes bilder, hon sa nej och jag respekterar det, självklart. Jag skulle inte vilja att mina bilder finns utan någon frågar först.

Kram Anne

Nettan sa...

Näpp, jag tycker då inte det va OK !
Det var ju faktikt bilder på dig & din familj, det hade iallafall inte jag accepterat, och man ber faktiskt om LOV först innan man " lånar " andras bilder =(.

Hoppas du skrev på vederbörandes blogg & påpekade det för henne/honom.

Önskar dig, trots detta, en skön fortsatt helg !
Kram Nettan

rosenskära sa...

Förstår att du känner dig kluven, men här tycker jag att det är ett klart övertramp, det är ju en bild som visar dina privata foton. Visst, den kanske inte går att spåra till dig (eftersom hon inte skriver vart hon snott den).

Det är svåra frågor, jag frågar alltid om lov om jag vill låna en bild, ofta får jag nej om det inte är från någon annan bloggare, t ex mäklare är otroligt dumsnåla.

Dessvärre kan vi nog inte göra så mycket åt det, men jag tror Jes fick tag i någon som snott en massa från henne...

Kram igen/L

Önskedrömmar i hvitt sa...

Hej! Jag tycker inte att det är ok att använda bilder från någons privata blogg utan att fråga först. Dessutom så ska man ju alltid skriva varifrån bilden kommer. Är själv lite internetparanoid, så jag undviker att visa bilder på familjen. Jag skriver inte heller ut deras namn. Som plåster på såren så hamnade ju din bild i snyggt sällskap...
Kram Maria

Marita sa...

Jag tycker du borde skriva henne och säga som du tänker.
Ibland funderar jag också på hur lätt andra kan ta bilderna från blogger.
~Marita~

VITA NYANSER sa...

Det där är inte okej! Jag tror att vederbörande inte har lärt sig datavett. Tyvärr är alla inte så insatta i vad som är tillåtet och inte tillåtet. Jag tror att det var i all välmening att det var så himla fint att hon ville visa det du hade. Men jag förstår att det inte känns bra för dig, skulle kännt precis som du!

Ha en det bra!
Kram L-L

Hem och Lycka sa...

Hoppsan då! Jag hade nog känt mig som du, lite splittrad. Smickrat åt det ena hållet men förbaskad åt det andra för så svårt är det ju faktiskt inte att slänga iväg ett mail och fråga om det är ok att låna bilden.. Jag är alltid noggrann med att be om tillstånd för samtliga bilder i min blogg, känns rätt givet att göra så.

kram Mia

Annelie J sa...

Själv har jag låst min blogg, eftersom mina bilder också dök upp lite varstans, så är man intresserad av den nu, får man snällt be om login, och det ges ju bara till de som man känner till. Jag blev rent ut sagt förbannad när mina privata bilder dök upp på andras bloggar, utan att de ens lämnat nån länk till var de var lånade ifrån.
Men det är ju tyvärr så internet funkar, folk tar det de vill ha, utan att bry sig om nåt annat tyvärr.

Hemmalycka sa...

Lite magstarkt tycker jag med tanke på att det är foton på din familj.
Skulle oxå ha blivit arg, kan du inte skriva ett inlägg el mail och säga att det inte är ok.
Kram Åsa

Loppis Lycka sa...

Nää det där var inte ok.. man skall fråga om lov innan man publicerar någon annans bild.
Visst det är smickrande, och kanske att man inte hade reagerat lika stark om det varit någon annan bild som inte innehöll familjefoton...

Kram Josefine

kardemumma sa...

Det har hänt mig också! Först blev jag paff sedan förbannad sen lite smickrad.Jag skrev till den som hade publicerat bilden och talade om att man kan låna bilden men fråga först och uppge källan. Hon blev glad när jag hörde av mig för hon kom inte ihåg var hon hade hittat bilden.
Dins bilder är jätte vackra så jag skulle nog vända det till smicker!
Kram C

kardemumma sa...

Var det bilder på din familj???!!!
Njae,då blev det lite väl personligt tycker jag.....
C

Jo sa...

Hejdu! Jag läser din blogg ofta, men jag kommenterar inte så ofta.
Just detta du skriver om nu, är ngt jag blir riktigt irriterad över, så jag skrev faktiskt en kommentar till henne om att hon skulle ha gett dig "credit" för bilden. (Jag hoppas att detvar okej med dig?)
Jag är urusel på engelska, men jag hoppas att piken gick fram, för jag tycker att det är riktigt FULT att göra så. Dina bilder är ofta väldigt fina och inspirerande, men man använder inte andras bilder utan att be om lov, eller iallafall länka tillbaka.
Det är ju kul att hon tycker att dina bilder/idéer är bra, men hon borde länka eller be om lov.

Ha det gott och fortsätt med din fina blogg! :)

Sanna sa...

Jag tycker absolut att man inte får låna andras bilder utan lov. Dessutom var det ju bilder på din familj så det är inte alls kul att sådana bilder används utan lov. Det hör väl till att man frågar om lov först. Men bilden är ju helt otroligt fin!!
Ha en skön helg!
kram, Sanna

Richard sa...

Hello?!
Att någon tar en bild som kanske visar en stol eller annat kan man kanske låta slinka men att ta en bild där du fotat barnen känns inte alls ok.

Hwita Villan sa...

Nä jag tycker itne det är okej. Hände mig också för ett tag sedan, fast det var en svenskl blogg. Hon hade snott min bild, men låtsades att den var hennes! Det r värre tycker jag. Det är en annan om de lånar bilden och inte utger sig för att vara den som äger bilden... Men jag vill jag ju såklart att de ska ange källan. Men det är också därför jag itne lägger ut bilder på t.ex. min lilla kille, för man vet ju aldrig hur bilderna används. Nu ska jag läsa i dina kommentarer vad de andra tycker :).

Ha en skön helg!

Kram M

Krydda Livet sa...

Hej! Jag tycker det är fult att sno en bild rakt av utan att ange källan. Samtidigt är det alltid en chansning man gör när man lägger ut bilder på internet. Det finns alltid människor som inte tycker lika en själv och som struntar fullständigt i hur andra människor skulle reagera. Den här tjejen trodde säkert inte heller att du skulle upptäcka det. Hur gjorde du det egentligen? En slump?

Man bör vara försiktig med vilka bilder man lägger ut. Som sagt, det är alltid en chansning och man får också ställa sig frågan om man själv eller någon annan kan ta skada av den bilden som läggs ut. För finns den där (på nätet) en gång finns den alltid där!!! Man borde kunna låsa kopiering av bilder! Det vore nåt det.

Kram Josefin

Catherine@Simply Natural sa...

Hello
I am not sure if you can read English, but please accept my sincerest apologies for putting up a personal photo of yours. I did that many months ago, when I had only been blogging for a month, and was still learning. Would you like me to take the photo down? I am happy to do this if you prefer. I put it up because I thought it was lovely. In the meantime, I have credited it to you on the post.
I'm sorry if I have upset you.
Regards
Catherine

Radhusdrömmar sa...

Jag skulle ta det som en komplimang, men man tycker att hon skulle frågat först. Lite dåligt.

Hoppas du har en bra helg!

Kram Johanna

Beas barnslikheter sa...

Av det här skälet lägger jag inte ut bilder på min familj eller något som kan göra att man riktigt känner igen mig och var vi bor. Det är ju just lite "osäkert" på nätet. Jag tänker hela tiden
"Skulle jag kunna åka upp med den här bilden till Kalix, visa den för första människa som kommer ut från kön på Hemköp, utan att skämmas eller känna mig utlämnad"?

Om svaret är "ja", då lägger jag den i bloggen, inte annars.

Ska man använda inredningsbilder så tycker jag att man ska fråga om det är så att de är tagna av en privat bloggare. Det är ren bloggkutym tycker jag.

Hemmabloggaren sa...

Jag är livrädd att mina barn ska hamna på olämpliga sidor så därför har jag aldrig med deras ansikten eller namn, nojjigt kanske men så är det. Däremot om någon "lånar" ineriörbilder, så tycker jag att det är självklart att först fråga eller åtminstonde uppge källan.

Jenny sa...

Hej!
Det där tycker jag inte låter OK, iaf inte utan att ha frågat dig först och att de inte ens angett källan..bilden är ju dessutom "personlig" med foton..

Hoppas du tänker påpeka detta för bloggerskan!

Ha en skön kväll,
Kram Jenny

Anonym sa...

Intressant diskussion eftersom många är för piratpartiet och fildelning.Jag hade trott att många skulle ycka att det var OK. Tydligen inte i bloggvärlden. Själv tycker jag också att man skall be om lov innan man lånar något.

Eveliina sa...

hoppas du löser detta... vet precis hur det känns :/

lottens vita och gröna sa...

har varit med om samma sak, gillar inte!!!! mejla och säg till!ha det gott jenny, här är vi många som hämtar gooooooo inspiration som jag gärna spar i hjärtat!

Bitteliten sa...

Jeg vil bli spurt før noen bruker mine bilder! Når det er sagt, kan det være at personen ikke har forstått at man skal spørre først? (utenlandsk - kanskje språkproblemer?)

Uansett er det lurt å tenkte på hva man legger ut av personlit opplysninger og bilder! Jeg syntes forøvrig det er et stort kompeliment når andre vil bruke mine bilder i sine blogger - men forutsetter at de linker til min blogg også.

ha en strålende dag!

Betongänglar sa...

Det är väl inte ok...tycker man ska fråga först...jag lägger inte ut bilder på min familj,vänner, de vill inte det heller, skriver inte så personligt. en gång fick min äldsta son vara med, men det godkände han först....
inte roligt när det blir så där...
kram
annelie

pysseltanten sa...

Usch nää...
Känns inte alls OK!!=(((
Själv har jag valt att hålla en privat profil, just av denna anledning.
Men oxå för att inte alla "på byn" ska känna till att det är JAG.
Sen spelar de såklart ingen roll vad det är för bilder, MAN LÅNAR INTE UTAN ATT FRÅGA OM LOV!!
Ha en bra kväll...
Kraaamizar Git

Guldkant På Livet sa...

... Hm, ja detta är svårt. Jag själv håller en ganska låg och icke så privat nivå på min blogg just därför att allt finns tillgängligt för resten av livet på nätet... ang bilder så har ju ingen rätt att norpa ngn annans bild som du blev utsatt för, det är ju egentligen ren stöld, även om man först känner sig lite smickrad..... Mari.

Marie sa...

I princip tycker jag det är fel att låna en bild utan att ge credd, men när samhället och internet ser ut som det gör så får man nog acceptera att det sker. Jag antar att det här ändå är något som du är medveten om när du publicerar privata bilder och att du gör en adekvat bedömning vid varje bild du publicerar?

My Taste At Home sa...

Smickrande, men ändå inte OK. Åtminstone en källhänvisning kunde man förvänta sig.

malo sa...

Jag tycker att det är viktigt med det fria flow som bloggeriet innebär och att så länge man anger källa så är det ok och fint att använda andras bilder. Personligen frågar jag alltid men jag skulle inte reagera negativt om någon använt mina utan att fråga. Men källa är ju grundläggande.

Mi sa...

Jag hade tagit det som en kompimang, som du skrev så var hon ny och då kanske man inte tänker på det